Ledszalag világítás

Rejtett fények, ledszalag világítás

Egyre gyakoribb az igény a különböző rejtett világítási megoldásokra. A ledszalagok és vonalvilágítások számos praktikus megoldást kínálnak nekünk, felhasználhatóságuk rendkívül sokoldalú. Cégünk az otthonok, lakások, középületek alap és design világítása mellett a rejtett világítások teljeskörű összeállítását is vállalja.

Beltér vagy kültér

A ledszalagok szinte mindegyike megvásárolható beltéri (IP20) és kültéri (IP68) kivitelben is. A két típus között a vízvédelemben van különbség: míg a beltéri ledszalagokon csupaszon helyezkednek el az áramköri elemek, addig a kültéri ledszalagok egy vízmentes szilikon borítást kapnak teljes felületükön. A vízálló (IP68) ledszalagokat akár medencében, akváriumban is lehet használni.

Fényerő

Fényerő tekintetében rendkívül sok választási lehetőségünk van, a dekor fényű ledszalagoktól kezdve a rendkívül erős fényű, nagyteljesítményű ledszalagokig. A tervezési folyamatoknál megvizsgáljuk az adott ledszalag funkcióját a helyiségben, és segítünk megfelelő fényerejű ledszalagot választani.

Állandó fényerő vagy fényerőszabályzás (dimmerelés)

Ahol funkcionális világítást tölt be egy rejtett világítás (pl. konyhapult megvilágítása), oda nem feltétlenül van szükségünk fényerőszabályzásra, megfelelhet az állandó fény is. Viszont egy hálószobában, ahol világítunk is, valamint hangulatfénynek is használjuk, már nagyon is fontos lehet. Alapvetően bármilyen fényerejű ledszalag dimmerelhető a működtetés által, inkább azt szoktuk mondani, hogy nem mindet érdemes. Alapvetően a nagyobb fényerejű ledszalagokat érdemes fényerőszabélyozni.

Színhőmérsékletek

A rejtett fehér fények színhőmérsékletét érdemes minden esetben az alap és design világítás választott színhőmársékleteihez igazítani, így egységes és esztétikus összhatást érhetünk el.

Meleg fehér (2700-3200K)
Természetes fehér (4000-4500K)
Hideg fehér (5500-6500K)
RGB (változtatható szín)
RGB+WW (változtatható szín+meleg fehér)
RGB+NW (változtatható szín+természetes fehér)
RGB+CW (változtatható szín+hideg fehér)
Egyszínű színes: kék, piros, sárga, zöld, ultraibolya

Fénytömörség

Fontos jellemzője még a ledszalagoknak, hogy milyen fénytömörségük van, hány darab led dióda helyezkedik el méterenként. Minél több led diódát tartalmaz méterenként egy ledszalag, annál tömörebb, egyenletesebb és nagyobb fényt ad.

Működtetés

Működtetés nélkül nincs ledszalag világítás, a 12 és 24V-os ledszalagokat rendszereket transzformátorral kell ellátni. A választásnál a teljesítményen kívül az IP védelmet, valamint a fényerőszabályzást is figyelembe kell vennünk. Célszerű azt is előre megtervezni, hogy a működtetőt hova tudjuk elhelyezni, hova fér el úgy, hogy látszódjon, tudjon szellőzni, valamint ne lógjon bele a ledszalagba, hiszen úgy árnyékot vet.

A színes (RGB, valamint bármelyik RGB + fehér fény) ledszalagok alap működtetése mellett szükség van RGB led vezérlésre és távirányítóra is!

Profilok

Az alumínium ledszalag profilok használatát szinte minden esetben javasoljuk. Így a végeredmény mind a látszó, mind a rejtett világításoknál igényes, egyenletes fényt eredményez, ezen kívül a profil előlapja miatt a „pöttyöződést” is elkerülhetjük. Emellett a ledszalagot hosszabb élettartamúvá tehetjük így, ugyanis az alumínium profil hűtést biztosít, védelmet biztosítva a túlmelegedés ellen.

Egyéb kiegészítők

Mozgásérzékelő
Közelítő kapcsoló

Utánrendelés

Igyekezzünk jól átgondoltan, egyszerre megtervezni az egész épület ledszalag világításait. Az utánrendelések esetén a színhőmérséklet, hiába ugyan az a megnevezés, nagyban eltérhet!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .