Hálószobák világítása

INTIM FÉNYEK

Ebben a helyiségben célszerű az alapvilágítás mellett nagy hangsúlyt fektetni a hangulatvilágításra is. Célszerű megfontolni a fényerőszabályzás kialakítását is, hogy az éppen aktuális tevékenységünkhöz igazíthassuk a fénymennyiséget.

Az alapvilágításról:

Az alapvilágításhoz a lámpatesteket úgy kell kiválasztani, hogy ne világítson az ágyban fekvők szemébe. A választásnál figyeljünk arra, hogy a fényforrás”ne legyen szabadon” a lámpatestben, alulról fedje diffúzor, ami elosztja a fényt, így nem lesz vakító a fény akkor sem, mikor az ágyban fekszünk.

A hangulatvilágításról:

Kiegészítő világításként kialakíthatunk rejtett fény, ledszalag világítást is. A ledszalag világításnál is megfontolandó a fényerő- és színszabályzás, amivel a kedvünkre való erősséget, hangulatot állíthatjuk be.

A meghittebb hangulat eléréséhez meleg fényű fényforrásokat válasszunk. Az általános világítás mellé hangulatlámpát, olvasólámpát, vagy falikart is tehetünk ágyunk közelébe. Ágyunk mellé két oldalra olvasó lámpa céljából állítható beépített led-es lámpákból válogathatunk. Az álmennyezetbe rejtett világítás, spotok nagyon meghitté tehetik hálóját. Ha a szobában öltözünk és a nagy fénnyel nem szeretnénk zavarni a még pihenő társunkat, legjobb, ha a szekrénybe is tervezünk világítást.

A kapcsolókról:

Kényelmes megoldás, ha egy kapcsolót közvetlenül a szoba bejáratához, egyet pedig az ágyunk mellé szerelünk fel. Ha van redőny a helyiségben, célszerű annak is kapcsolót csináltatni az ágy mellé.