Kert világítás

NÉGY ÉVSZAKBAN, ÉLVEZHETŐEN

Kertünk világítására érdemes nagy hangsúlyt fektetni, hiszen egész évben szemet gyönyörködtető egy szépen megvilágított kert. A kerteknél érdemes különböző világítási szinteket kialakítani, mert ezekkel változatossá tehetjük a kerti hangulatot. A kertet megvilágító fények helyét füvesítés előtt ajánlatos megtervezni, vezetékeltetni. Kültérre mindenképpen IP védett (szilárd testek és víz elleni védelem), fedett részeken minimum IP44-es védettségű, egyéb helyeken  magasabb, IP65-ös védelemmel rendelkező  lámpatesteket ajánlunk! Minél nagyobb az IP után következő két szám, a lámpatest annál nagyobb védelmet biztosít.

Az épület jellegétől, stílusától függően különböző funkciójú lámpatesteket használhatunk. A leggyakrabban használatos mennyezeti, fali, süllyesztett, irányítható, valamint oszlopos lámpatestek mellett megtalálhatóak az igazi ínyenc különlegességek is, amik igazán fel tudják dobni a hangulatot, úgy mint világító bútorok, különleges állólámpák, kültéri függesztékek. A klasszikustól a legmodernebb stílusokig professzinális kültéri lámpatestek gyártására specializálódott gyártók kínálatából válogathat nálunk.

Maga az épület megvilágítása:

A bejárati részekre ha van rá módunk, célszerű nem csak fali lámpákat alkalmazni, hanem süllyesztett spotlámpákat, vagy mennyezetre szerelt lámpatesteket is, hiszen a felülről jövő direkt fény nagy segítség lehet ezeken a területeken.

A homlokzatokra szerelt falikarok, nemcsak az éjszakai közlekedést segítik, hanem alkalmasak arra is, hogy fényükkel kiemeljék a ház egyes pontjait, hangulatfényként is helyt állva. A felfelé vagy lefelé, illetve két irányba világító kültéri falilámpák fénye különböző magasságokban elhelyezve más-más hatást nyújt.

A különböző típusú oldalfalba süllyeszthető lámpatestek egyaránt használhatóak irányjelzőként és dekorációs elemként is. Az épületek éleibe, vagy lépcsőfeljárók oldalfalába süllyesztve megteremthetjük a biztonságos közlekedés feltételeit, emellett dekor elemnek sem utolsók. A süllyesztés által a lámpák belesimulnak a környezetbe, ezáltal rejtett módon érvényesül a hatásuk.

Hasonlóképpen mint a bejáratoknál, teraszoknál, itt is törekedjünk arra, hogy stílusban, színben hozzáigazodjon a világítás az épülethez, és kiemelje az előnyös, dekoratív részeket. Érdemes egy lámpacsaládból választani a világítótesteket. Esetenként előfordul, hogy nincs minden funkcióhoz lámpatestje a családnak, viszont ilyenkor is érdemes az egységességre törekedni. Az végeredményképp ezáltal kapott összhang meghálálja ezt majd nekünk!

Egyéb területek világítása:

Kültéri állítható lámpatestekkel kiemelhetjük a legszebb növényeket a sötétségből. Gépjárműbehajtók, garázs előtti területek világítását úgy kell megoldani, hogy a lámpa fénypontmagassága az autóban ülő személy szemmagassága alatt legyen, ezáltal elkerülhető, hogy zavarja a szemet. Erre a célra a lefelé terelt fényű oszlopos lámpatestek, oldalfalba süllyesztett világítótestek valamint a földbe süllyeszthető lámpák egyaránt alkalmasak.

Kerti utak, járdák, keskeny ösvények megvilágításához használjunk alacsony, 30-50 cm magas lámpatesteket, melyek inkább oldalra, vagy lefelé világítanak, így csak a utat világítják meg, nem zavarják a szemet.

Igézően szép lehet egy kivilágított kerti tó, kerti kút, szökőkút látványa a vízben megtörő fényekkel. Kerti tavak megvilágításához IP68-as védettségű lámpatesteket használjunk.

Világító bútorokkal, virágtartókkal különleges hatást érhetünk el. A világító bútorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem csak szépek és vidámak, de hangulatvilágításként is szolgálnak környezetükben. Hangulatos és modern kerti világító dekorlámpákat, bútorokat, kerti illetve medencetér dekorációkat találunk az erre szakosodott gyártók kollekcióiban.

Energiatakarékosság:

A kültéri világítás kialakításakor fontos szempontot jelent az alacsony energiaköltség. Erre a legmegfelelőbbek a beépített led-es fényforrású, vagy cserélhető led fényforrásokkal ellátott lámpatestek, melyek élettartama sokkal hosszabb, mit a hagyományos fényforrásoké.

A tervezés során további tapasztalatokat adunk át, hogy zökkenőmentes legyen a kiépítés folyamata.