Feszített fólia

A FESZÍTETT FÓLIA RENDSZERRŐL

A feszített fóliás rendszer elvét a Barrisol-Normalu gyár elnöke, Fernand Scherrer szabadalmaztatta mintegy 40 évvel ezelőtt. Alapelve igen egyszerű: Egy alumínium profil rendszer, amire felfeszítünk egy fóliát. Az így kapott felület teljesen homogén, sima, amit semmilyen hagyományos eljárással nem lehet elérni. A kifeszített fólia mögött lehet világítás vagy lehet “csupán” burkolati elem.

MIKOR HASZNÁLJUK

Magán és közületi felhasználásra, dekorációs, és funkcionális célra egyaránt használhatjuk! Lehet dekorációs elem, vagy alapvilágítás is! A felhasználási lehetőségek tárháza végtelen, rengeteg különböző helyiségben használtuk már a feszített fóliát, még sincs két egyforma. Alapvetően 5 típusra bonthatjuk:

Dekor fólia világítással:

Ennél a típusú fóliánál két dolgot kell meghatároznunk. A háttérvilágítás típusát, valamint a fólia kivitelét. Háttérvilágítás tekintetében lehet LED-es vagy fénycsöves kivitel, valamint fix fényerejű, vagy fényerőszabályozható. Természetesen a fóliák világítás nélkül is kérhetőek. Kivitel tekintetében lehet fehér, színes, vagy nyomtatott fólia is. Nyomtatott fólia esetében bármilyen (megfelelő méretű) képet választhatunk, ezzel egyedivé, személyessé tehetjük a teret. Érdemes figyelembe venni a választott kép színtónusait, mert a világításban ezeket a színeket fogjuk viszont látni. Egy zöldes színtónusú képnek teljesen más a hangulata, mint egy narancssárgának. A nyomtatott fóliákat inkább hangulatvilágításnak ajánljuk. A „sima” fehér fólia kiváló alapvilágításnak is, ami tökéletes világítási megoldás. Homogén fénye mással nehezen utánozható. Ezért is olyan a hatás, mint egy bevilágító ablak esetén. És ki ne szeretné a napfény melegét érezni otthonában?

3D feszített fólia:

Ez egy más, egy különleges irányvonal a feszített fóliák között. Ebben az esetben a fólia síkja eltér a falak síkjától. Ilyenkor önálló életre kel, külön térformáló elemmé válik. Az alapok maradnak, ugyanúgy a külső keretre feszítjük fel a fóliát, de ez a keret nem sík, hanem térben mozog. Belsőépítészeti design szempontból egy igazi kitörési pont. Szinte bármit megtehetünk a segítségével, egyedi design elemet alkothatunk.

Fényes, tükrös feszített fólia:

Látványos megjelenésű fólia, egyszerre extrém és visszafogott. Manapság a fal- és mennyezeti felületeket egyszerűen glettelik és festik. Nagy felületek olcsón, bár a kivitelezés sokszor hagy kivetnivaló maga után. A fényes feszített fólia ezzel szemben más, felületi minőségében, és hangulatában mindenképpen. A feszített fóliás falburkolat vagy mennyezet tökéletesen sík, felülete elegáns, különleges, lakkozott, tágítja a teret, emeli a belmagasságot, színezett fajtái homogén megjelenést biztosítanak.

Akusztikai feszített fólia: 

Egy különleges megoldás, amivel még jobban növelhető a komfortérzet. Az épületek belső akusztikájának javításával! A perforációnak köszönhetően hangelnyelő hatással bír.

TERVEZÉSTŐL A KÉSZ FELÜLETIG

A tervezés alkalmával szívesen részt veszünk a látvány megálmodásában is.  A szerkezetépítés a kapcsolódó szakágakkal egy időben történik. A kész keretrendszert lemérve elküldjük a gyárba a szabásmintát, ami alapján a fóliát legyártják 1-2 hét alatt. Ebben az időszakban tudjuk felszerelni a háttérvilágítást, ha szükséges a rendszerhez. A kivitelezés utolsó stádiumában, a pormentes állapotban, az általunk biztosított szakemberek egy melegítéses eljárással feszítik fel a fóliát a végleges állapotra.

AMIRŐL ELŐZETESEN GONDOSKODNI KELL

A gipszkartonozási munkálatokat és betáplálási lehetőség kiépítését előzetesen biztosítani kell. A fólia felett minimum 20 cm dobozmélységet kell hagyni, ez szükséges ahhoz, hogy homogén világító felületet kapjunk. Fontos továbbá a doboz teljes lezárása fölülről, hogy por és bogarak ne tudjanak a fólia fölé kerülni. A dobozt a reflexiók miatt fehérre kell festeni. Kárjük a gipszkartonozás megerősítését bordákkal, illetve a fólia síkjában fém profil beépítését. A további munkamenetől a kivitelezés előtt minden esetben további tájékoztatót küldünk.

ALAP TULAJDONSÁGOK

 • Teljesen sík felület.
 • Nem reped, viszont rugalmas, így strapabíróbb.
 • Mosható felületű, és portaszító.
 • Pormentesen kivitelezhető, a kivitelezési idő töredéke a kartonhoz képest.
 • Takarja a mögöttes felületeket.
 • Bárhol kivágható pl. hangszórók vagy süllyesztett lámpatestek számára.
 • Tűzoltóság által nagy forgalmú helyiségekben is engedélyezett.
 • CE és Bs1-d0 minősítéssel rendelkezik.
 • Beltéren történő alkalmazása javasolt, mivel UV állósága nem túl nagy. Kültéren napsugárzásnak kitéve az anyag gyorsan öregszik, törékennyé válik.

Ha szeretné megtekinteni teljes képgalériánkat a feszített fóliákról, kattintson ide!

Barrisol
www.barrisol.com

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • Sziasztok!

  Nagyon jó cikk! Megragadja a feszített fólia lényegét, bemutatja tulajdonságait, a képek pedig elmesélik azokat a különleges dolgokat, amit szinte csak így lehet megvalósítani.

  Maga a Barrisol valóban éllovasa a témának, sok olyan fejlesztésben voltak évekig elsők, mint például a tűzoltók által elfogadható Bs1-d0 átvilágítós feszített fólia, amit mások még nem tudtak produkálni sokáig. Persze ez csak idő kérdése.

  A feszített fólia azonban terjedhetne gyorsabban, mint ahogy tulajdonságai alapján várható lenne. Sokkal tisztább és gyorsabb technológia és nem kell néhány évente javítani, festeni. Megjelenésében sem hiszem, hogy hátrébb kellene sorolnunk.

  Elsőkként tanultuk meg a technológiát és sok olyan dolgot fejlesztettünk ki, amit a Barrisolnál is elismertek. Ezt a tudást a feszített fóliáról szeretnénk megosztani másokkal is. Az új lapunkat kifejezetten informálisra terveztünk. Amennyiben a téma részleteiben is érdekel, kérlek nézz be a https://feszitett-folia.com oldalunkra!

  Üdvözlettel:
  Gábor

  • Kedves Gábor!
   Az oldalatok nagyon jóra sikerült, igazi enciklopédia lett a feszített fóliáról! Mi személy szerint imádjuk, és úgy látjuk, egyre több szívet hódít meg a stúdiónkban is ez a technika. Ezúton is szeretnénk gratulálni hozzá és reméljük, hogy a jövőben közösen is létrehozunk majd gyönyörű munkákat!
   Üdvözlettel: Zsuzsa és András