Feszített fólia

A RENDSZERRŐL

A feszített fóliás rendszer elvét a Barrisol-Normalu gyár elnöke, Fernand Scherrer szabadalmaztatta mintegy 40 évvel ezelőtt. Alapelve igen egyszerű: Egy alumínium profil rendszer, amire felfeszítünk egy fóliát. Az így kapott felület teljesen homogén, sima, amit semmilyen hagyományos eljárással nem lehet elérni. A kifeszített fólia mögött lehet világítás vagy lehet “csupán” burkolati elem.

MIKOR HASZNÁLJUK

Magán és közületi felhasználásra, dekorációs, és funkcionális célra egyaránt használhatjuk! Lehet dekorációs elem, vagy alapvilágítás is! A felhasználási lehetőségek tárháza végtelen, rengeteg különböző helyiségben használtuk már a feszített fóliát, még sincs két egyforma. Alapvetően 4 típusra bonthatjuk:

Dekor fólia világítással:

Ennél a típusú fóliánál két dolgot kell meghatároznunk. A háttérvilágítás típusát, valamint a fólia kivitelét. Háttérvilágítás tekintetében lehet fix fényerejű, vagy fényerőszabályozható. Természetesen a fóliák világítás nélkül is kérhetőek. Kivitel tekintetében lehet fehér, színes, vagy nyomtatott fólia is. Nyomtatott fólia esetében bármilyen (megfelelő méretű) képet választhatunk, ezzel egyedivé, személyessé tehetjük a teret. Érdemes figyelembe venni a választott kép színtónusait, mert a világításban ezeket a színeket fogjuk viszont látni. Egy zöldes színtónusú képnek teljesen más a hangulata, mint egy narancssárgának. A nyomtatott fóliákat inkább hangulatvilágításnak ajánljuk. A „sima” fehér fólia kiváló alapvilágításnak is, ami tökéletes világítási megoldás. Homogén fénye mással nehezen utánozható. Ezért is olyan a hatás, mint egy bevilágító ablak esetén. És ki ne szeretné a napfény melegét érezni otthonában?

3D feszített fólia:

Ez egy különleges irányvonal a feszített fóliák között. Ebben az esetben a fólia síkja eltér a falak síkjától. Ilyenkor önálló életre kel, külön térformáló elemmé válik. Az alapok maradnak, ugyanúgy a külső keretre feszítjük fel a fóliát, de ez a keret nem sík, hanem térben mozog. Belsőépítészeti design szempontból egy igazi kitörési pont. Szinte bármit megtehetünk a segítségével, egyedi design elemet alkothatunk.

Fényes, matt vagy metál feszített fólia:

Látványos megjelenésű fólia, egyszerre extrém és visszafogott. A matt, fényes vagy metál feszített fólia felülete minőségében, és hangulatában egy különleges hatást biztosít. A feszített fóliával falon vagy mennyezeten is tökéletesen sík felületet tudunk létrehozni, mely egy elegáns és egyedi tér létrehozásában nagy szerepet játszik.

A TERVEZÉSTŐL A KÉSZ FELÜLETIG

A tervezés alkalmával szívesen részt veszünk a látvány megálmodásában is.  A szerkezetépítés a kapcsolódó szakágakkal egy időben történik. A kész keretrendszert lemérve elküldjük a gyárba a szabásmintát, ami alapján a fóliát legyártják 1-2 hét alatt. Ebben az időszakban tudjuk felszerelni a háttérvilágítást, ha szükséges a rendszerhez. A kivitelezés utolsó stádiumában, a pormentes állapotban, az általunk biztosított szakemberek egy melegítéses eljárással feszítik fel a fóliát a végleges állapotra.

AMIRŐL ELŐZETESEN GONDOSKODNI KELL

A gipszkartonozási munkálatokat és betáplálási lehetőség kiépítését előzetesen biztosítani kell. A fólia felett minimum 20 cm dobozmélységet kell hagyni, ez szükséges ahhoz, hogy homogén világító felületet kapjunk. Fontos továbbá a doboz teljes lezárása fentről, hogy por és bogarak ne tudjanak a fólia fölé kerülni. A dobozt a reflexiók miatt fehérre kell festeni. Kérjük a gipszkartonozás megerősítését bordákkal, illetve a fólia síkjában fém profil beépítését. A további munkamenetről a kivitelezés előtt minden esetben további tájékoztatót biztosítunk.

ALAP TULAJDONSÁGOK

  • Teljesen sík felület.
  • Nem reped, ellenben rugalmas, így strapabíróbb.
  • Mosható felületű, és portaszító.
  • Pormentesen kivitelezhető, a kivitelezési idő töredéke a kartonhoz képest.
  • Takarja a mögöttes felületeket.
  • Bárhol kivágható pl. hangszórók vagy süllyesztett lámpatestek számára.
  • Tűzoltóság által nagy forgalmú helyiségekben is engedélyezett.
  • CE és Bs1-d0 minősítéssel rendelkezik.
  • Beltéren történő alkalmazása javasolt, mivel UV állósága nem túl nagy. Kültéren napsugárzásnak kitéve az anyag gyorsan öregszik, törékennyé válik.